Всі знають, що Н. Коперник - знаменитий астроном, відкривач геліоцентричної системи світобудови. Але мало кому відомо, що в молодості він два роки навчався в Італії, у місті Падуя, в тамтешньому університеті, де вивчав медицину. Університет закінчити йому не вдалося, зате довелося застосовувати отримані лікарські знання на практиці.
Його дядько, єпископ, влаштував його «по блату» каноніком в собор і, за сумісництвом, комендантом Ольштинського замку. І треба ж було тому трапитися, що замок цей обложили лицарі Тевтонського ордена. Стіни замку були високі, облога тривала довго, і через кілька місяців в замку почалася епідемія невідомої хвороби. Коперник як лікар почав лікувати людей, але застосовані ним звичайні в той час ліки не допомагали.
Тоді Коперник провів справжній науковий експеримент, методику якого використовують і до цього дня, особливо в США та Англії. Він відібрав кілька груп людей і посадив їх на різні раціони харчування. Виявилося, що не хворіють тільки люди, які не їли хліб. Але, оскільки хліб був в обложеному замку основною їжею людей, відмовитися від нього було неможливо. Додаткові спостереження показали, що, отримуючи свій пайок хліба і пробираючись з ним по вузьких переходах фортеці, люди часто кидали хліб, а потім обтрушували його, обдували і з'їдали. Так зараза поширювалася по замку.
Щоб бруд було видно і її можна було зчистити, Коперник велів окрайця хліба мастити маслом, а якщо хто упустить - зчищати бруд. Начебто просто, а допомогло - хвороба припинилася. Про цю історію стало відомо. Уже після смерті Коперника слідом за однією з воєн хвороба з'явилася знову. А може бути, це була інша хвороба (хто їх там розбере без мікробіологічного аналізу), тому що метод Коперника на цей раз не допоміг, довелося, як звичайно, робити кровопускання. Зате бутерброди припали багатьом до смаку і поступово поширилися по всьому світу.
Згодом думки про правдоподібності цієї історії розділилися. Багато хто визнав її просто жартом. Однак двоє американських істориків медицини в серйозному журналі «Журнал Американської медичної асоціації» підтвердили, що вона правдива, з посиланням на першоджерела. Але тут обурилися іудеї. Виявляється, бутерброд винайшли євреї ще в незапам'ятні часи. Наскільки це правдоподібно, судіть самі, тим більше, що якась ритуальна їжа споживається іудеями на Великдень до сих пір. Те, що вони порахували бутербродом, складається з маци, марор і харосет, воно застосовується як пасхальної жертви замість ягняти. Пояснимо. Маца - це тонкі прісні коржі, випікають на манер вірменських лавашів. Марор - набір гірких трав (буває і хрін). Харосет - суміш горіхів, сушених або свіжих фруктів, спецій і солодкого вина.
Вивчення іудейських джерел показало наступне. На великодній стіл ставлять спеціальне блюдо, на яке (отдельно!) викладають і ставлять: 2-3 пластини маци, покладені одна на іншу; зварене круто яйце і куряче крильце (те і інше не їдять - це символ); миску з солоною водою; марор; харосет. Церемонія пасхальної трапези довга, тому опишемо тільки те, що має відношення до передбачуваного бутерброду. Середню пластину маци розламують навпіл, одну половину ховають; розламують і з'їдають верхню пластину маци (саму по собі, як то кажуть, без наповнювача); до марор додають харосет і їдять; на нижню пластину маци кладуть марор і з'їдають її. Віддалено нагадує бутерброд останнє дійство, хоча про такі бутербродах я не чув (гірко, напевно). Ну, подобається це юдеям, - і на здоров'я їм. А решта - судіть самі.
Бутерброди як звичайна (а не ритуальна) їжа - це шматок хліба з яким-небудь із закусочних продуктів: сиром, шинкою, ковбасою, ікрою, м'ясом, рибою, консервами та т.д. Масло, укладену в назві бутерброда, використовувати не обов'язково, хоча й можна. Саме бутерброди через простоту їх приготування - заголовної блюдо в закладах швидкого харчування. Зараз використовують бутерброди звичайні (відкриті), закриті (сандвічі) і маленькі на підсмаженому хлібі - канапе і тартинки.
З відкритих бутербродів найшвидший у приготуванні і, на мій погляд, самий смачний - це бутерброд з чим-небудь (що під руку попадеться), накритий скибочкою сиру і підігрітий в мікрохвильовці. На голодний шлунок - смакота! Сандвічі відрізняються тим, що хліб - з двох сторін. Основою канапе служать маленькі грінки, на які укладають продукти. Щоб вони трималися на хлібі, їх нанизують на шпажки. Тартинки - те ж, що і канапе, тільки продукти повинні бути гарячі. При приготуванні бутербродів можна використовувати вершкове масло, але зараз найчастіше застосовуються його замінники. У закладах швидкого харчування, в тому числі і в Макдональдсах, основне блюдо - саме сандвічі (сендвічі).
На жаль, бутерброди - смачна, але дуже шкідлива їжа, постійне споживання якої веде до масового ожиріння. Подивіться по ТВ в новинах картини йдуть по тротуарах людей в американських містах - це збіговисько Слонопотамів, серед якого буквально губляться люди нормальної комплекції. Мало того, американці розповсюдили технологію швидкого харчування по всьому світу, так що ожиріння стало проблемою в багатьох інших країнах. У нас, на щастя, масове поширення фастфудів поки стримується через високі ціни і звички харчуватися, в основному, вдома.
Так що бажаю всім читачам, особливо ніжної їх половині, корисного, збалансованого харчування, щоб ходили всі з себе стрункі, красиві і тому радісні і щасливі.
За матеріалами http://lifetips.org.ua |