|
Які міри довжини і ваги використовували наші предки?
У наш час ми, не замислюючись, робимо обчислення в метрах, грамах, літрах і т.д. Адже це зручно, єдина система СІ влаштовує майже всіх. Але, природно, так було не завжди. І ось, починаючи з найдавніших часів язичництва, аж до 19 століття, наші предки користувалися іншими мірками і одиницями. Нерідко ми чуємо слова: Пуд, сажень, золотник – але, скільки це в перекладі, не знаємо. Ось деякі величини:
Міри ваги:
1) Російська пуд = 16,38 кг. Пуд – давньоруська одиниця ваги. Згадується, зокрема, в грамоті Всеволода Мстиславовича (1134-35 рр.).. Згідно з «Арифметиці Магницького» (петровські часи) 1 пуд = 40 фунтам або 30 ансирям. У XIX столітті пуд дорівнював 40 російським фунтам (російський фунт = 32 лота або 96 золотників). Московський пуд – 6 / 7 звичайного пуди.
2) Золотник – мала міра ваги = 4,1 м. У стародавній Русі часто використовувалася ювелірних справ майстрами.Наприклад, є така приказка «малий золотник, але дорогий!». Золотник = 1 / 9216 фунта або 96 часткам.
3) капь – стародавня одиниця ваги = 65,52 кг.
Відома з кінця XII століття. В кінці XIII століття затверджена в 4 пуди.
4) кадь – стародавня міра сипучих тіл. Кадь в XVII столітті дорівнювала 2 чвертям і вміщала 12 пудів звичайних або 14 московських пудів зерна. Більш давня назва каді – кайданів (стародавня баддя, кована залізом – обручами).
5) Куль (раніше Мех) – міра сипучих тіл різної ваги (Москва, XVII століття). Згадується в літописах.
6) Гарнець (у перекладі з давньоруської – горщик). У Польському Царстві вживався до 1849 р., поділявся на 4 кварти = 4 літри. В Галичині вживався до 1857 р. = 3,85 літра (по Южакова). Общевосточнославянская міра сипучих тіл. Відома така приказка: «Знайдеться купець і на дірявий гарнец!»
7) Четверик = 26,25 літра. Міра ємності в Росії. В одному четверике 8 гарнців, 1 / 8 чверті.
осьмина (осьмина, вісьмушка). Міра сипучих тіл рівна половині чверті (105 – 125 літра). (За «Бібліотеці Фольклору».)
9) Половник. Міра молоченого хліба. (В «Руській правді» в ополоника обчислюється дохід хліборобів.)
10) Корець. Міра для зернового хліба і меду (пиття) розміром близько 1 гарнца. У Польщі також міра рідин (устар.) – близько 10 відер.
11) Уборок. Старовинна російська міра невеликої місткості – близько щоденної порції зерна (по «Руській Правді»).
12) Зобніца. Зоб – корм (др.-рус.). Древнепсковская хлібна міра. Ділилася на полузобенья і чверті. Приблизно дорівнювала 10 пудам борошна.(Згадується: псковські літописи XIV – XVI ст)
Міри довжини:
1) Верста. «Нам з ним – не в версту стати!” – Він мені не рівня (приказка). Імовірно слово «верста» походить від давньоруського «вервста». Звук «в» стерся в розмовній мові. Слово сходить до стародавнього «шнур», «вервленіе» – промір, вимір простору. «Верстати» – міряти у довжину (стар.) «Надолужувати» – наздоганяти, поспішати. «Верстання» – вимірювання відстані, простору. («Земне верстання» – промір (вервленіе) наділу.) а) Російська верста = 500 сажнів = 1500 аршин = 1066,8 м. б) Коломенська верста = 700 сажнів. Стара верста. в) Мірна верста = 1000 сажнів (1629г.). У 1649р. встановлена укладенням в 1000 сажнів трьохаршинною. Одночасно існувала верста в 500 сажнів «царських». Аналог версти – «терені» (др.рус.) – Трохи більше кілометра. г) Терен = 700 сажнів з половиною (XV ст.) д) Терен = 1000 сажнів (1629 р.)
2) Сажень а) Сажень – Махова сажень – Перехоплення – відстань між вказівними пальцями розлучених рук = 2,13 – 2,36 см. (Сахаров). б) Коса сажень – імовірно відстань від пальців витягнутої вгору руки до пальців відставленої злегка в бік протилежної ноги. в) Сажень російська = 3 аршини = 48 вершка. г) «Друкована сажень» – точна міра довжини з печаткою, що засвідчує її точність.(Нехибне мірило).
3) Аршин = 0,711 м. Колівратні аршин (др. рус.) – Міра площі – аршин в квадраті.
4) Бадог (батіг) = полсажені = 1,06 м. Ходова захід при будівельних роботах, так зване «правило» у теслярів.
5) П’ядь (п’ядь) – відстань між великим і вказівним пальцями руки (др. рус.). Аглицьких п’ядь = 22,86 см. (Введено в петровські часи).
6) Вершок а) Вершок = 4,4 см. = 1 / 16 аршини (по «Торгової книзі»). б) Вершок = 1 +11 / 16 англійського дюйма (ТАРС, 1554 р.) в) Вершок = 1 +3 / 4 англійського дюйма (Южаков, XIX ст.) |
Категорія: Мої статті | Додав: toshka (24.02.2012)
|
Переглядів: 2833
| Рейтинг: 4.8/4 |
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі. [ Реєстрація | Вхід ]
| |